Kérdése van? Hívjon minket! +3630 319 8182

LMA Nyíregyháza

Természettudományokat tanító tanáraink a 10. és 11. évfolyamok tanulói számára kirándulást szerveztek a tiszavasvári Alkaloida Vegyészeti Gyárba.

2024. május 17-én Európa-napot tartottunk iskolánkban az Európai Parlament Nagykövet Iskolája program résztvevőjeként. Tanulóink hasznos ismereteket nyújtó előadásokon vehettek részt, melyet a budapesti Pillar Alapítvány munkatársai tartottak, emellett pedig a Junior nagykövet tanulók által összeállított interaktív feladatok segítségével mélyíthették el uniós ismereteiket, amelyek a tagországok civilizációját, kultúráját, gasztronómiáját, művészetét járták körül.

2024. május 3-án ballagtak el végzős diákjaink. A 12. A osztály tanulói iskolánk gyönyörűen feldíszített lépcsőin, folyosóin ballagó dalokat énekelve búcsúztak el az elmúlt 4 éves gimnáziumi éveiktől. A tanulóknak Lévai Ferenc tanár úr tartotta meg az utolsó osztályfőnöki órát.

„Legyen ez a szép nap az örök hála napja,
hiszen minden gyermek az életét kapja,
s rajta keresztül egy csodás, új világot.
Legyen minden anya ezért szívből áldott!”

Iskolánk diákjai színvonalas műsorral kedveskedtek anyák napja alkalmából a Tündérkert Szeretetotthon lakóinak. Az előadások között helyett kapott a versmondás, az éneklés, a hangszeren történő játék és a felolvasás.

Az elmúlt időszakban két ízben is meghívást kapott iskolánk a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtártól. Először április 26-án a Nyíregyházi Egyetem Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete és a könyvtár közös szervezésű, „AZ EMLÉK JELENE” című konferenciáján vehettünk részt. 

 „Egy csipet megelőzés többet ér, mint száz mázsa gyógyítás.” (David B. Agus)

Április 25-én egészségnapot tartottunk iskolánkban, melynek során diákjaink tájékoztató előadásokon  vettek részt, prevenciós szemléltető eszközökkel ismerkedtek meg és egészségügyi szűrésen vettek részt.

Live Mathematical Amusement – Fantasztikus mateközön néven iskolánkban megismétlődött a tavalyi nagy matekozás, amikor is Zsolt tanár úr szervezésében új „extrém sport” gyanánt a tantárgy „megátalkodott” megszállottjai arra vetemedtek, hogy 30 órán keresztül nonstop matekpéldákat, – feladatokat oldottak meg. 

Globális felmelegedés, vízhiány, csökkenő energiakészlet, klímaváltozás. Ezek a veszélyek fenyegetik Földünket, ha gyorsan nem változtatunk szemléletünkön és magatartásunkon. 

Ennek érdekében vette kezdetét 2024. április 22-én a Leonardo Gimnáziumban a Fenntarthatósági Hét.

 

2024. április 15-én iskolánkban megemlékezést tartottunk a Rákóczi Szövetség középiskolai szervezeteként a Felvidékről kitelepített magyarokról. A megemlékezésen mélyebb ismereteket szerezhettek a részt vevő tanulók a felvidéki magyarok kitelepítésének előzményeiről, lépéseiről és következményeiről. Az előadást rengeteg korabeli fotó, plakát és jegyzőkönyv színesítette, melyet a diákok nagy érdeklődéssel fogadtak. A megemlékezés zárásaként koszorút helyeztünk el az Esterházy-emléktáblánál és a felvidéki kitelepítettek emléktáblájánál, tisztelettel adózva honfitársaink előtt.

A magyar költészet napja alkalmából az LMA-gimnázium vendége volt és a 11., illetve 12. évfolyamos tanulókból álló hallgatóságot lenyűgözte Kokas Bálint, aki a slam poetry műfajának jelentős képviselője, több verseskötet szerzője, és iskolánk volt újságíró tagozatos tanulója. A „slammerkedésen” kívül (minimum 3 percig tartó, pikáns/pikírt hangvételű, humoros, esetenként meghökkentő tematikájú vers előadása) Bálint szerkesztőként és szociális segítőként is dolgozik. Az interaktív előadáson rögtönzött versírásra is sor került, és diákjaink bátran elő is adták szerzeményeiket.

Iskolánkban az angolszász kultúrkörhöz kapcsolódóan egy tartalmas nap keretében emlékeztünk meg Írország védőszentjéről! Zöldbe öltözött diákjaink a nap szimbólumát jelentő 3 levelű lóherét (shamrock) formáztak, majd a jeles naphoz kapcsolódó vetélkedőn és plakát készítő versenyen vettek részt. A nyertes osztály jutalma egy értékes pizza utalvány volt! De hogy a többiek se maradjanak éhen, a DÖK-ös lányok szorgalmas kezei egész délelőtt zöld színű gofrit sütögettek!

A Rákóczi Szövetség által meghirdetett „Diákutaztatási Program 2024. március 15.” pályázat keretén belül 2024. március 20-án 44 diák és 5 pedagógus indult útnak Székelyhíd felé, hogy megismerkedjünk a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum diákjaival és tanáraival, valamint megemlékezzünk az 1848. március 15-i eseményekről. Az iskolai megemlékezés után megkoszorúztuk a Petőfi-szobrot. A szobor előtt Jakab Anita 13. M osztályos tanuló mondta el ünnepi beszédét, majd két tanuló koszorút helyezett el a költőóriás, márciusi ifjú szobránál.

Március 14-én emlékeztek iskolánk tanulói 1848. március 15-e forradalmi eseményeire. A tanulóink és tanáraink keze által nemzetiszínű díszbe öltöztetett Leonardo-gimi vezetőségét, diákjait és pedagógusait kórusunk toborzódalokkal invitálta az iskolaudvaron megtartott megemlékezésre, ahol megelevenedtek az egykori helyszínek, és a forradalom főszereplőit is hűen idézték meg tehetséges diákjaink.

Iskolánk diákjai a mikroorganizmusokról -elsősorban a gombákról- szereztek ismereteket a Mindennapok mikrobiológiája című előadáson, melyet dr. Karaffa Erzsébet egyetemi tanár (Debreceni Egyetem, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Élelmiszertudományi Intézet) tartott a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban.

2023. október 27-én, pénteken, iskolánk diákjainak életében is eljött a várva várt esemény a szalagavató.

 

A 13. évfolyamos tanulóink Sima Tamás tanár úr kíséretében ismét művészeti kiállításon vettek részt.

A 13. évfolyamos tanulóink Sima Tamás tanár úrral újabb művészeti bemutatón vettek részt. A kiállításon Baráth Sándor Kristóf, népi faszobrász, tárgyalkotó iparművész munkáiba nyerhettünk betekintést.

 

A Continental Arenában megrendezésre került 23. pályaválasztási kiállításon vett részt intézményünk, ahol nagy érdeklődést mutattak a tanulók.

 

Már nagyon vártuk ezt a napot! 2023. 09.29-én verebeinket végre felavathattuk!

E jeles esemény iskolánk egyik fontos hagyománya, melyet minden évben megrendezünk.

2023. szeptember 12-én iskolánk 13. évfolyamos tanulói Sima Tamás tanár úr kíséretében a nyíregyházi LEGO gyár képkiállításán vettek részt. Az 15 éves LEGO gyár első alkalommal rendezi meg az ingyenes LEGO Játékváros eseményt Nyíregyházán, a város központjában, a Kossuth téren és a Váci Mihály Kulturális Központban.

Verébtábor – 2023. 08.30-31.

Idén sem maradhatott el új verebeink felavatása. Ez az év viszont más volt, mint a többi,
hiszen 3 új 9-es osztályt üdvözölhettünk iskolánkban. Az osztályfőnökök és a diákok hatalmas izgalommal várták ezt a napot, amely számos programmal szórakoztatta őket.

2023. szeptember 14-én a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban 15 diák és 2 angol szakos pedagógus képviselte iskolánkat a Nyelvtudás és nyelvvizsgáztatás felsőfokon idegennyelvi szakmai konferencián.

Tisztelt Szülők, kedves Diákok!

Intézményünkben a tanévnyitó ünnepség 2023.09.01-jén, pénteken 10:00 órakor került megrendezésre. Napsütéses időjárásban méltón ünnepelhettünk az iskolánk udvarán, hiszen idén 3 új 9-es osztályt indíthattunk.

2023. 09. 13-án iskolánk 13. évfolyamos tanulói Dávid Mihály festőművész kiállítását tekintették meg a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban. 

2023/2024-es tanévkezdési időpontok a nyíregyházi Leonardo Média Akadémián

Bemutatkozás - Leonardo Média Akadémia Nyíregyháza

"Közelebb hozni a tudást."

Változik a világ, változnak a környező világ kihívásai, és ezzel együtt változniuk kell a képzések
tartalmának és formáinak is! A Leonardo Média Akadémia megalakulása óta szívügyének tekintette, hogy a tanulni vágyó emberekhez a legközelebb vigye a tudást, mind a megyében, mind az országban élen jártunk a média, fotó, videó és grafikai képzésekben. Ehhez mindig a legújabb technológiát használtuk, melyre jó példa volt a MAC-tanítjuk programunk is! A kialakult helyzet felgyorsította annak a törekvésünknek a megvalósítását, hogy a korszerű technológia és az internetet segítségével olyan online képzéseket hirdessünk meg, amelyekben a kor követelményeinek megfelelő tananyagot és kompetencia fejlesztést kaphatnak azok, akik a webes, illusztrációs, kiadványszerkesztő, 3D-s, videó vágó vagy képszerkesztő pályán képzelik el a jövőjüket.


Képzések, képzési területek

Gimnázium

Nyíregyháza belvárosában csodaszép épületben tanulnak majd a Leonardo diákjai. A hagyományos nagy osztálytermek helyett itt sok-sok kisebb csoportban lehet a tantárgyak nagy többségét tanulni. Nyíregyháza új gimnáziumában a nevelés és oktatás alapfogalmait felváltja az értékközvetítés, a személyiségfejlesztés. A tanár-diák viszony partnerségen alapul. A tanulást szolgáló eszközök a jövő lehetőségeit is felmutatják. A tantermet, az iskolaépületet cserediák programmal bővítjük ki. Az osztályközösség csoportokká alakul, miközben egyéni fejlesztés is folyik.

kiscsoportos oktatás, egyéni fejlesztés, nyelvtanulás külföldi gyakorlattal, értelmi- és érzelmi intelligencia együttes fejlesztése, modern szemléletű, fiatal tanári közösség, sokoldalú digitális oktatás

A tanulókat egyéniséggé, az osztályokat közösséggé formáljuk.

Szakgimnázium

Képző és iparművészeti munkatárs: Művészeti grafikus 
A képzés célja: A képzés célja olyan szakemberek képzése, akik az iskola elvégzése után grafikai tudásukat kamatoztathatják a mindig változó munkaerőpiacon. Nagy hangsúlyt fektetünk egyrészt a szabadkézi, másrészt a számítógépes grafikai alkalmazások megfelelő elsajátítására. Tanóráinkon előtérbe helyezzük az esztétikai és a kreativitás készségeinek fejlesztését. A rajzórák alkalmával a tanulók megismerkednek a kockológia, a színtan, a helyes komponálás alapjaival, valamint az anatómiai ismeretek segítségével a portrékat készítenek élő modellek után. A sokszorosító grafikai tantárgy keretében a tanulók megtanulják a magas-és mélynyomtatás technikái közül a linómetszés, a papírmetszet, hidegtű stb. technikai kivitelezését. Jól felszerelt számítógépes termek állnak a diákok rendelkezésére, ahol elsajátíthatják az Adobe Photoshop, Indesign és Corel Draw stb. programok kezelő szintű használatát.

Szakgimnázium

Képző és iparművészeti munkatárs – Művészeti és médiafotográfus 
A képzés célja: kreatív gondolkodású fotográfusok, designerek képzése, akik magas gondolati és esztétikai színvonalon végzik a kortárs trendeknek és piaci elvárásoknak megfelelő alkalmazott és autonóm fotográfiai, mozgóképi, valamint multimediális munkát. Fotografál, mozgóképet készít, képfeldolgozást, nyomdai előkészítést végez, webes felhasználásra tervez. Folyamatosan keresi a szakma technikai változásaiban rejlő új megoldásokat. Érzékenyen reagál a kor kihívásaira, tervezői gondolkodásmóddal alkot, képi üzeneteket fogalmaz meg. Figyelembe veszi a fotóhoz, és más vizuális médiumokhoz kapcsolódó különböző értelmezések filozófia, szociológiai, művészeti aspektusait. Összehangolja a technológia hagyományában és újdonságaiban rejlő lehetőségeket saját alkotói elképzeléseivel. A művészeti és médiafotográfus tanulmányai során alapos szakmai, művészi és művészettörténeti ismereteket sajátít el.