Kérdése van? Hívjon minket! +3630 319 8182

Hírek

HATÁRTALAN(UL) ÉLMÉNY(SULI) ERDÉLYBEN

LMA Nyírbátor
2022.11.07 00:01
HATÁRTALAN(UL) ÉLMÉNY(SULI) ERDÉLYBEN

Határtalanul boldogok voltunk, amikor 2022 tavaszán megtudtuk, hogy az LMA Nyírbátori Tagintézményének 7. évfolyamos tanulói Erdélybe utazhatnak a „Határtalanul ”nemzeti összetartozás program jóvoltából. A program célja, hogy diákjaink személyes kapcsolatokat alakítsanak ki azokkal a gyerekekkel, akik a szomszédos országok magyarlakta területein élnek.

A pályázati kiírás szerint 22 fő hetedik évfolyamos diák és 3 fő kísérő pedagógus számára nyílt lehetőség, hogy 2022. augusztus 22-től 26-ig, azaz öt napot határon túl, mégis „magyar földön” töltsön. 

A kiránduláson részt vevő tanulók Nagyné Lőrincz Lilla tanárnő segítségével előkészítő foglalkozáson készültek fel a rájuk váró programokra.

Hálásak vagyunk Kóródiné Tóth Mária, Nagyné Lőrincz Lilla és Zséder Gábor pedagógusoknak, akik örömmel kísérték el tanítványainkat a székelyföldi és erdélyi körutazásra.

A következőkben a nyolcadikosok élménybeszámolóiból szemelgettünk. Úgy véljük, hogy azt a közösségi élményt, amellyel most gazdagodtak, a leghitelesebben az ő tollukból érezhetjük. Ari Panna és Srepler Emma Kiara lelkes beszámolójából idézünk néhány igen szívhez szóló gondolatot.

„Az odafelé vezető úton Nagyenyed és Gyulafehérvár látnivalóit tekintettük meg. A második napon a csíkszeredai Székely Múzeumban egy alapos tárlatvezetéssel betekintést nyerhettünk a székely emberek mindennapjaiba, majd a csíksomlyói Mária kegyhelyhez is ellátogattunk. Ezek után következett mindenki kedvence: a Békás- szoros és a Gyilkos-tó megtekintése. Leírhatatlan érzés ott sétálni, bár a tó vízszintje fokozatosan csökken, ennek ellenére elbűvölő látvány tárult elénk. A harmadik napon személyesen is találkozhattunk a székelyvarsági általános iskolás gyerekkel. Egy rendhagyó történelem órán vettünk részt, s ott meggyőződhettünk arról, hogy az itteni emberek mennyire ragaszkodnak a gyökereikhez. A délután folyamán lovasszekéren közlekedve jutottunk fel a Csorgókő -vízeséshez.

Csütörtökön a Kőrispatakon található Szalmakalap Múzeum meseszép alkotásaiban gyönyörködhettünk, majd ellátogattunk Farkaslakára, ahol megemlékeztünk Tamási Áron költőről. Az utolsó nap is tartogatott értékes programot számunkra. A tordai sóbánya látványa mindenkit lenyűgözött. Felejthetetlen élményekkel gazdagodva tértünk haza, s úgy gondoljuk, hogy ez volt az eddigi legemlékezetesebb osztálykirándulásunk.”

 

Kóródiné Tóth Mária

az Élménysuli pedagógusa