Kérdése van? Hívjon minket! +3630 319 8182

Hírek

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja - József Nádor Iskola

Pécsi József Nádor
2024.02.25 14:03
A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja - József Nádor Iskola
Február 25-e a kommunista rendszer diktatúrájának áldozatainak emléknapja, melyről a diákok és az iskola tanárai egyaránt együttérzéssel emlékeztek meg és lerótták tiszteletüket az áldozatok előtt.

"A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja - február 25.
"De mikor a hóhér hozzáért,
Hangja kizúdult az utcáig,
Süvöltve tovább: a hazáért
És a népért mindhalálig!"
(Gérecz Attila: Ítélet)
Az Országgyűlés 2000. június 16-án hatályba lépett határozatával minden év február 25-ét a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjává nyilvánította. 1947-ben ezen a napon Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a megszálló szovjet hatóságok jogellenesen letartóztatták, majd a Szovjetunióba hurcolták. A mentelmi jogától megfosztott képviselő hozzávetőleg kilenc évet töltött börtönökben és munkatáborokban. Szabadon engedése után pár évvel, 1959-ben, 51 évesen halt meg.
A kisgazda képviselő önkényes fogvatartása a demokratikus jogok lábbal tiprásának jelképévé vált, s jól jellemezte a pártállami rezsim majdnem fél évszázados uralmát. Kovács Béla sorsa egyfajta típuspéldája lett azoknak, akiket ma a kommunizmus áldozataiként tarthatunk számon. A kommunista diktatúrák halálos áldozatait világviszonylatban 100 millióra becsülik. Kelet-Közép-Európában a számuk eléri az 1 millió főt. Ennyien vesztették életüket éhínségben, kényszermunkatáborban, vagy kegyetlen kivégzések során." A fotón Memento: Az 1945–56 között kivégzettek emlékműve látható (Petőfi híd budai hídfő).

A kép forrása: funiq.hu