Kérdése van? Hívjon minket! +3630 319 8182

LMA Nyírbátor

ÉLMÉNYSULISOK A CSODÁLATOS ERDÉLYBEN - LMA Nyírbátor

LMA Nyírbátor
2024.06.28 14:54
ÉLMÉNYSULISOK A CSODÁLATOS ERDÉLYBEN - LMA Nyírbátor

Határtalanul boldogok voltunk, amikor megtudtuk, hogy az LMA Nyírbátori Tagintézményének 7. évfolyamos tanulói Erdélybe utazhatnak a „Határtalanul” nemzeti összetartozás program jóvoltából. A program célja, hogy diákjaink személyes kapcsolatokat alakítsanak ki azokkal a gyerekkel, akik a szomszédos országok magyarlakta területein élnek.

Lázasan készülődtünk, előkészítő foglalkozást tartottunk a kiránduláson részt vevő tanulóknak, hogy felkészüljünk azokból a nevezetességekből, amelyeket meg fogunk tekinteni Erdélyben.

A pályázati kiírás szerint a hetedik évfolyamos diákok és két pedagógus 2024. június 24- től 28-ig, azaz öt napot határon túl, mégis „magyar földön” töltött.  

Kóródiné Tóth Mária osztályfőnök és Zséder Gábor tanár úr, örömmel kísérte el a hetedikeseket a székelyföldi és erdélyi körutazásra.

Az első nap személyesen is találkozhattunk Péntek László íróval, helytörténésszel, aki egy szívhez szóló előadást tartott nekünk a körösfői református templomról és a hely történelméről. Körösfőn a Vasvári Pál emlékére állított kopjafánál koszorút helyeztünk el. Majd egy tematikus sétát tettünk a szovátai sós tavak körül (Medve-tó, Vörös-tó, Zöld-tó, Fekete-tó). Végül ellátogattunk Farkaslakára, ahol megemlékeztünk Tamási Áron költőről.

A második napon a csíkszeredai Székely Múzeumban egy alapos tárlatvezetés kíséretében betekintést nyerhettünk a székely emberek mindennapjaiba, illetve Csíksomlyón felkerestük a Mária kegyhelyet. Ezek után következett mindenki kedvence: a Békás-szoros és a Gyilkos-tó megtekintése. Leírhatatlan érzés volt ott sétálni, elbűvölő látvány tárult elénk.

A következő nap utunk a Petőfi Emlékházba vezetett. Felejthetetlen élmény volt ott Petőfi verseit szavalni. Majd Segesváron, a várnegyedben sétáltunk, az maga volt a történelem. A Kőrispatakon található Szalmakalap Múzeum meseszép alkotásaiban is gyönyörködhettünk, valamint Szejkefürdőn és Székelyudvarhelyen jártunk még. 

A negyedik napon esztenalátogatásban volt részünk, ahol megkóstoltuk a zsendicét, az ordát és a juhsajtot. Aztán személyesen is találkozhattunk a székelyvarsági általános iskolás gyerekkel. Egy rendhagyó történelem órán vettünk részt, s ott meggyőződhettünk arról, hogy az itteni emberek mennyire ragaszkodnak a gyökereikhez. Említésre méltó program a Csíki – havasokban való szekerezés is. 

Az utolsó nap is tartogatott valami értékeset számunkra. A tordai sóbánya látványa mindenkit lenyűgözött. Életre szóló élményekkel gazdagodva tértünk haza. Úgy gondoljuk, hogy ez volt az eddigi legemlékezetesebb osztálykirándulásunk.

Kóródiné Tóth Mária az Élménysuli pedagógusa