Kultúrák közti tanulást segítő projektet szervez az Emberség Erejével Alapítvány

Iskolánk – az Emberség Erejével Alapítványnak köszönhetően – három Baranya megyei és további négy horvát iskolával együtt vesz részt a TEACH Interreg projektben, melynek célja a két ország kultúrájának megismerése.
Iskolánkat két osztály, a 9E/E (eladó előkészítő évfolyam) és az NG 1/9 (nappali gimnázium) képviseli Nimmerfroh Klára és Körömi Attila pedagógusaink vezetésével.
Íme az első cikk a projektről:

Az Emberség Erejével Alapítvány az eszéki Nansen Dijalog Centar szakembereivel együttműködve tavaly nyáron indította útjára a TEACH Interreg projektet. A TEACH célja, hogy a Baranya-Baranja régió fiataljai megismerjék a két nemzetiség kulturális különbözőségeit is hasonlóságait.

A magyar-horvát együttműködésben szervezett programban a két ország négy-négy oktatási intézménye vesz részt, az azokban tanuló általános- és középiskolás diákokkal, illetve az ott tanító pedagógusokkal egyetemben. A közös munkának köszönhetően erősödik a fiatalok más kultúrák iránti nyitottsága.

A TEACH keretében kulturális értékekről szóló minikiállítások valósulnak meg, de e-learning képzéshez használható videós tananyagok is készülnek, akárcsak horvát-magyar tankönyveket vizsgáló kutatások.

A koronavírus-járvány módosított az eredeti elképzelésen, ugyanis jelenleg a személyes találkozókra, konferenciákra nincsen lehetőség. Helyettük 3 online-találkozón és e-leraning képzésen vesznek részt a programban lévő pedagógusok. Ezen alkalmakon identitásról, kultúráról, sztereotípiákról, kisebbségekről, nemzetiségekről és a másság elfogadásáról is szó esik. Az interkulturális tanulás módszereiről is tanulni lehet a képzéseken, külön kiemelve a digitális eszközök kínálta lehetőségeket.

A TEACH Interregben részt vevő iskolákban kiállításokat is szerveznek, amelyek témája Baranya-Baraja kulturális sokszínűsége.

Az összesen nyolc iskola diákjai „ifivezető” képzésen vehetnek részt, amellyel fejleszthetik kommunikációs készségeiket és kezdeményező képességüket. A szervezők, szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményükben reményüket fejezték ki, hogy a programnak köszönhetően erősödnek a testvériskolai kapcsolatok is. Ennek érdekében a részt vevő intézményekből „párokat” állítottak össze, amelyek meglátogatják egymást a projekt során.

A TEACH Interreg program eredményeiről 2022 elején egy konferencia keretében fognak beszámolni a szervezők, akik az Európai Regionális Fejlesztési Alap, közel 190 ezer eurós finanszírozásával tudták tető alá hozni a nagyszabású, interkulturális programsorozatot.

Baranyából a Gödrei Körzeti Általános Iskola, a Hetvehelyi Általános Iskola, a Cserepka János Baptista Középiskola és Sportiskola valamint a Pécsi József Nádor Általános Iskola, Gimnázium, Szakiskola, Technikum és Szakképző Iskola vesznek részt a TEACH Interregben.